ADLARI
Latince Adı : Syringa vulgaris
Türkçe Adı : Adi leylak
SİSTEMATİK
Alem : Plantae
Bölüm : Kapalı Tohumlu
Sınıf : Çift Çenekli
Takım : Scrophulariales
Familya : Oleaceae
Cins : Syringa Mill.
Tür : Syringia vulgaris Mill.
Kültivarları : Çiçeklerinin rengi beyaz, leylak mavisi, kırmızımsı, violet olan taç yaprakları basit veya katmerli 800 kadar bahçe formu vardır.
Bunlardan beyaz çiçekli S. v. alba West, Mavi katmerli S. v. plena Oudin, makbul olanlarıdır.
MORFOLOJİ
Genel Görünüm : Dik bir çalı veya 5-6 m. boyunda ufak bir ağaçtır.
Ortalama Boy : Küçük (3-7 m.)
En Uzun Boy : 4 metre
Ortalama Genişlik : 4 metre
Yaprak : Yaprak döken
yapraklar yumurta veya geniş yumurta biçiminde yuvarlakça, sivriuçlu, üst yüzü koyu, alt yüzü biraz mat ve tüysüzdür.
Sürgün : Genç sürgünler, düzgün, gri veya zeytuni yeşil, önceleri kısa tüylü, sonraları çıplaktır.
Tomurcuk :
Çiçek : çiçekleri terminal durumlu bileşik salkım halindedir
Çiçeklenme Zamanı : Bahar Sonu (Mayıs)
Çiçek Rengi : Beyaz
Eflatun
Pembe
Kokusu : ÖNTANIMLI İÇERİK
Meyve :
Meyve Tipi : (Nuks) Kuru Açılmayan, Basit Meyve
EKOLOJİ
İklim : Soğuğa dayanıklı
Işık : Güneş sever
Yarı gölgeye dayanıklı
Tam güneşten kısmi gölgeye kadar olan yerlerde yetiştirilir. Ilıman iklim ister. Dona dayanıklıdır.
Toprak : Killi, hava kapasitesi iyi, zengin ve rutubetli her tür toprakta yetişir.
ÜRETİM
Çelikle Üretim : Üretimi yarı odunsu çeliklerle yapılmaktadır.
Aşı ile Üretim : Bazı türleri sadece aşı ile üretilir.
Sulama : Kuru dönemlerde düzenli sulanmalıdır
Gübreleme : Zayıf fidanlara sıvı gübre verilmelidir.
HASTALIK ve ZARARLILAR
Hastalıkları : Leylak ağacının yaprakları kemiricilerinin istilasına maruz kalmaktadır
BİTKİ TANIMA
Bitki Tipi : Geniş yapraklı yaprak döken
Anavatanı, Kökeni ve Dünyada Doğal Yayılış Alanları : Vatanı Güneydoğu Avrupa'dır.
KULLANIM
Kullanım Alanları : Kesme çiçekçilikte ,park ve bahçelerde süs bitkisi olarak ve parfümeride kullanılır.
Peyzaj
Kozmetik
Peyzajda Kullanım : Süs bitkisi olarak bahçe ve parkların süslenmesinde grup halinde veya soliter kullanılır. Popüler bir süs bitkisidir.
Geleneksel Kullanım : Hoş kokulu eterik yağ içerir, parfümeride önemlidir
EK BİLGİLER
Kaynaklar : Orman ve Park Ağaçlarının Özel sistematiği III. cilt ( Angiospermae) Prof. Dr. Hayrettin Kayacık
http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/sus05.asp?defa=27
fotolar;http:
//www.hort.uconn.edu/plants/s/syrvul/syrvul1.html
http://www.vuorelanpuutarha.fi/tuotekuvat/koristepensaat